Mässing är en legering mellan vanligtvis 65 % koppar och 35 % zink och kan gjutas, svarvas, fräsas och lödas.

Färgen på mässing eller andra zink-kopparlegeringar varierar med kopparhalten. Färgen är gul då kopparhalten ligger mellan 49 och 76 %. Över detta blir färgen gulröd, och över 87 % börjar färgen likna kopparens. Under 50% koppar övergår metallen till att bli vit, för att vid ytterligare sänkning bli gråaktig.

De äldsta spåren av mässing härrör från Kina och härrör mer än 4000 år före Kristus. Tidiga fynd härrör även från Indien och Mellanöstern.

Efter att ha varit ur bruk i Europa gjorde mässingen sin återkomst under medeltiden. I Sverige började man tillverka mässing vid Vattholma mässingsbruk 1571.

Det var den gigantiska skulden ”Älvsborgs lösen” som bidrog till framväxten av svenska mässingsbruk. (Sverige förlorade vid två tillfällen under slutet av 1500- och början av 1600-talet fästningen Älvsborg utanför Göteborgs inlopp, och danskarna krävde gigantiska belopp i reda mynt för att återlämna försvarsanläggningen.) För att skrapa ihop pengar till betalningen använde staten alla möjliga metoder.

En viktig roll spelade exporten av råkoppar. Men snart insåg man att intäkterna skulle bli större om kopparn förädlades till mässing (koppar + zink = mässing) och halvfabrikaten mässingsplåt,

mässingstråd och gjutmässing. Dessutom skapades en inhemsk efterfrågan på redskap och föremål för vardag, fest och högtid, som ljusstakar, kronor, mortlar och kannor.

Att etablera en helt ny industrigren krävde kunnig arbetskraft och kapital, och här gynnades Sverige av krigen i Europa och de allt hätskare motsättningarna mellan olika religiösa uppfattningar. Många entreprenörer och mässingsarbetare flydde mer eller mindre till Sverige eller värvades för att bygga upp de nya företagen och lära ut sina kunskaper.

Louis De Geer med vallon ursprung hade en entreprenörs driftighet, han hade kapital och tillgång till finansiella nätverk. De Geer var dessutom kalvinist (reformert), och i likhet med flera andra av utländsk härkomst och av främmande trosriktning var han företagsam, uppfinningsrik och arbetsam. Han och många andra byggde i Sverige upp betydande köpmanshus, drev företag och handel.

Från 1610 och framåt etablerades i snabb följd sju mässingsbruk: Skultuna, Nyköping, Vällinge, Nacka, Norrköping, Gusum (1653) och Bjurfors.

Mässingens guldskimrande glans har bidragit till att mässingen kallas ”fattigmans guld”.

Det har också kallats ”silvrets fattiga släkting”. Uttrycket ”i bara mässingen” har sitt ursprung i både mässing och silver. För att ge mässingsföremålen en högre status brukade man förr i tiden försilvra den. Silverlagret blev av sparsamhetsskäl så tunt att försilvringen nöttes, efter intensiv polering, av och då stod ljusstaken där ”i bara mässingen”.

Bli uppringd

Du kanske har frågor om någon produkt, frakten eller något annat? Skicka ditt mobilnummer till oss så ringer Mr Fredrik him self upp dig inom kort. Vi vill att våra kunder skall få så god kunskap om våra produkter för att göra ett tryggt köp.